A "Boglya" mintaház engedélyezett terve Ligetfalván

Lakóház és gazdasági épület is készülhet ezzel az ősi építészeti  megoldással, boltíves, kupolás szerkezettel egyszerűen körben rakott „erőst” vályogból készült egy anyagú, homogén fallal. A kívül-belül  simított, meszelt vályogfalat kívül fazsindely borítja és természetes (szeres) környezetbe nagyszerűen illik. Az egymásba kapcsolt „boglyák” száma igény szerint növelhető, így a ház alapterülete nagyobb is lehet.

A jó vályog hőszigetelése, hőtároló és páraáteresztő képességei együtt a legjobbak az összes falazó anyagok közül, és a legegészségesebb is, és semmilyen hosszú távon nehezen ellenőrizhető minőségű, divatos, építőanyag nincsen benne csak több ezer éve bevált építőanyagok az agyag, a homok, a szalma és a fa.

Mivel a boglya ház semmilyen vasbeton, égetett agyag, vagy acél szerkezetet nem tartalmaz csak rönkfa merevítőket, lényegesen kevesebb élőmunka igénye és anyagköltsége van az építésének. A mai divatos értelmezéssel „környezet tudatos (barát)”, „fenntarthatóan fejlődő”, „helyi anyagokból készült”, stb. ház. Alapja lehet beton is.

Egyszerűsége, olcsósága miatt építése nem „profit orientált”, viszont kispénzű embereknek is elérhető főképpen, ha az alapanyagok helyben fellelhetők és saját munka is kerül belé. Manapság a pályázatok kiírói is egyre inkább fellelik ezt az ősi, szinte teljesen eltüntetett építési módot és formát, és a hozzá köthető természetes életformát, tehát néha lehet rá támogatást is találni. A” boglya” rakott vályogház építési engedélye többnyire megszerezhető.

 

 

Vissza