6.

 

Valójában mindnyájan egyensúlyt keresünk, ami csak a teljességben van, de most csak részt valósítunk meg belőle, ami nem kevesebb, mert a részben is benne van az egész, de abban sem tudjuk érvényre juttatni kiteljesedésünket. Ezért kell nekünk belül a teljességhez közelítenünk, ami a személyes utunk, az Ember. „  Mi kívül- elmerül, mi belül-teljesül.”                                              

 

Mindezek szavak, melyek szintén csak rész szerint hatnak, és nem is érthetők teljesen, és nem is tökéletesek, de ugyanúgy útjelzők lehetnek, mint minden, amire késztetésünk van.


 


 


 

Amint az építészet is, annak megvalósult része, de maga az alkotás folyamata és annak szellemi közege is visszahat a társadalmi közegre az adott korban. Kölcsönhatásban vannak. Az arra nyitottakra tudatosan is hat, amúgy mindenkire, mert mindenki átéli, benne él, elszenvedi, élvezi, felemeli, lerontja, stb. Egy épület, egy épületegyüttes, egy város, stb. tökéletesen tükrözi a létrehozók gondolkozását, közösségük szintjét, érzelmi állapotukat, vagy az azoktól való függetlenségét is, mint például, amikor az adott  közösségtől idegen hatalom (pénz, vagy egyéb erőszak által) manifesztálódik a tárgyi környezetben is, mely különböző mértékű lehet és sokféle módon nyilvánul meg.

 

 

                                                                             

Vissza                 Tovább